Po co i jak otworzyć kokosa? - Ciekawostki i Porady

1. Wykonaj otwór i wylej wodę

W pierwszym kroku musimy zrobić otwór. Będzie on służył, opróżnieniu kokosa z jego soku.  W środku kokosa znajduje się woda kokosowa, która jest nieskazitelnie czysta. Ciekawostką jest to, że w czasie II wojny światowej podawano ją rannym, jako substytut osocza. 

Na ściance kokosa znajdziemy 3 oczka. Precyzyjniej mówiąc, są to otwory kiełkowe, z czego tylko jeden z nich jest na tyle cienki, by przebił się przez niego kiełkujący pęd. Także jeśli pojawi się problem z wywierceniem otworu, po prostu spróbuj przebić się przez inną dziurkę. Do wywiercenia dziurki zawsze dobrze sprawdzi się otwieracz do wina, ale może być to również np. śrubokręt. Wylej wodę z kokosa do naczynia. Możesz ją śmiało wypić, gdyż jest skarbnicą mikroelementów.

W wodzie kokosowej znajdziemy:

  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Witaminy z grupy B

Poleca się ją dla sportowców oraz osób regenerujących siły po chorobie. Sprawdzi się również na kaca 😉

2. Rozłup kokosa młotkiem

W tym kroku będziemy musieli użyć nieco siły. Kokosa należy opukać dookoła czubatą stroną młotka ślusarskiego prostopadle do struktury orzecha, wyznaczając linie, wzdłuż której chcemy przepołowić kokosa (patrz zdjęcie z młotkiem). Pamiętajmy, aby umieścić kokosa na twardym podłożu.

3. Wydobądź miąższ

W ostatnim kroku wydobywamy miąższ. Najłatwiej będzie nam z użyciem ostrego nożyka. Podważając, oddzielamy go od skorupki. Proces ułatwi nam nacinanie miąższu w paski.

Miąższ kokosa składa się w głównej mierze z tłuszczu, a ten z kolei zawiera kwas laurynowy i kaprynowy przez co:

  • działa bakteriobójczo
  • reguluje pracę układu pokarmowego;
  • zapobiega powstawaniu wolnych rodników;
  • obniża cholesterol;
  • odżywia skórę;
  • wspomaga funkcjonowanie mózgu;
  • wzmacnia układ immunologiczny;
  • zapobiega powstawaniu próchnicy;
  • zwalcza gronkowca złocistego, poprzez zawarte w miąższu orzecha substancje;
  • dodaje, energii i pobudza metabolizm;
  • obniża ciśnienie, jednocześnie pobudzając przemianę materii.

A co z łupiną?

Łupinie kokosa można nadać nowe życie. Po oszlifowaniu oraz wykończeniu impregnatem otrzymujemy piękną miseczkę. Jako że wspieramy ideę zero waste, znajdziecie u nas piękne miseczki wykonane właśnie z łupin kokosa. 

Ręcznie wykonane miseczki kokosowe

Ekologiczna żywność z kokosa

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Koszyk
Przewiń do góry

Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów. Polityka plików cookies