Jak dbać o miskę z kokosa?

Przeznaczenie miski z kokosa

Miseczki kokosowe nadają się raczej do suchych, chłodnych i ciepłych potraw. Takich jak:

  • owsianki
  • sałatki
  • orzeszki

Łupiny kokosa nie należy podgrzewać w mikrofali, czy piekarniku. Nie nadaje się ona również do przechowywania w zamrażarce.

Pamiętaj!

Co jeśli chcę serwować gorące danie?

Przy serwowaniu gorących potraw należy przyzwyczaić łupiną poprzez polewanie wodą, stopniowo zwiększając temperaturę

Zaznaczymy jednak, że większość sprzedawanych przez nas misek z łupiny kokosa posiada ściankę o grubości 3mm, a zbyt gwałtowne zwiększenie temperatury może spowodować pęknięcie miski.

Jak dbać o miskę z kokosa?

Do mycia łupiny najlepiej zastosować delikatny detergent, bądź nawet samą wodę. Miękka gąbka będzie Twoim przyjacielem. 

Mycie miseczki powinno odbywać się w letniej wodzie, ale pamiętaj aby za długo jej nie moczyć, gdyż może to miskę odkształcić, a w najgorszym wypadku miska może pęknąć.
Nie zaleca się mycia miski z kokosa w zmywarce.

Konserwacja miski z kokosa

Aby nadać miseczce warstwę ochronną oraz przywrócić kolor i gładkość, należy co jakiś czas wypolerować ją przy użyciu miękkiej szmatki, nasączonej olejem kokosowym

W ten sposób sprawimy, że nasza miseczka będzie nam długo służyła, a poza tym będzie pięknie wyglądała.

Podsumowanie

Miseczki wykonane z łupiny kokosa są bardzo delikatne i należy się z nimi obchodzić w odpowiedni sposób. Warto jednak zaznaczyć, że korzystanie z takich miseczek wpisuje się w ideologię zero-waste, a co za tym idzie jest to przyjazne naszej planecie. Poza tym zakupy wspierają małe biznesy, które te piękne akcesoria dla nas wykonują.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów. Polityka plików cookies